През 90-те години, след като се настанява в бившата Източна Германия, американският гигант в производството на микропроцесори Ей Ем Ди (AMD) изпраща около 200 инженери в Тексас за обучение в офисите на компанията, пише Франс прес.

"За по-малко от два дни, те обясниха функционирането на чиповете почти по-добре от специалистите в централата", спомня си Карин Ратс, която вече над 20 години работи в завода в Дрезден, в момента е собственост на американците от Глоубълфаундрис (Globalfoundries).

Падането на Берлинската стена доведе до деиндустриализация и масова безработица в източната част на Германия, но специалистите в областта на електрониката останаха един от скритите козове на региона.

В производителя на микропроцесори от Дрезден Роботрон (Robotron) работеха до 70 000 души.

Тези специалисти са невероятно добре обучени благодарение на годините на ГДР и "обратното инженерство", тоест умението, развито от комунистическия режим да копира западните технологии, разказва Карин Ратс.

Тъй като снабдяването със западно оборудване е било незаконно, бавно и скъпо, научните сътрудници в ГДР са разработили през 80-те години чип, който предшества този на големия им западен конкурент Сименс (Siemens). Този чип е можел да побере впечатляващите 60 страници текст, но никога не е бил произвеждан серийно.

След обединението на Германия през 1990 година първото регионално правителство на Саксония бързо е признало потенциала на сектора.

Все повече западни компании, привлечени от евтините инвестиции и изобилието от добре обучени служители, са се настанили успоредно до бившите инженери от Роботрон, които сега са станали предприемачи в сферата на високите технологии.

Секторът, за който в момента работят 65 000 служители, е сравним с мащаба на някогашния Роботрон. Благодарение на него брутният вътрешен продукт на човек от населението на Саксония е 31 000 евро, повече от четирите други провинции на бившата Източна Германия.

Глоубълфаундрис и бившата марка на Сименс Инфинеон (Infineon) произвеждат тук компоненти за автомобили и смартфони или по-специфични чипове за паспорти или електрически трансформатори.

Специалистите са "много важен ресурс за нас, който си оспорваме" с 2000 компании в региона, твърди Томас Моргенщерн, директор на завода Глоубълфаундрис.

Гигантите Инфинеон и Глобалфаундрис наемат десетки стажанти годишно, а инженерите излизат от престижния Технически университет в Дрезден или от други изследователски институти в региона.

Населението на Германия обаче застарява.

Страховете от липса на квалифицирана работна ръка наистина съществуват и има много да неща, които трябва да направим, посочва Ралк Бретшнайдер, директор в Инфинеон, който отговаря за операциите в Дрезден.