Германската икономика е нараснала с 8,2 на сто през третото тримесечие на тази година, предаде ДПА. Този ръст идва след спада с почти 10% през предходното тримесечие, причинен от въвеждането на карантинни мерки в борбата за овладяване на разпространението на новия коронавирус, когато се сринаха разходите на домакинствата, корпоративните инвестиции и търговията, отбелязва Ройтерс.

На годишна основа - спрямо юли-септември 2019 г., брутният вътрешен продукт (БВП) на най-голямата икономика в Европа е нараснал с 4,3 на сто, съобщи днес Федералната статистическа служба.

Тримесечният скок на БВП за периода юли-септември 2020 г. е най-големият, откакто през 1970 година започва да се води такава статистика. Освен това той е превиши прогнозирания от икономисти, анкетирани от Ройтерс, които очакваха нарастване със 7,3 на сто.

По-силното от очакваното увеличение на БВП през третото тримесечие се дължи на активизирането на частното потребление, съживяването на инвестициите в оборудване и много силния износ, отчете Федералната статистическа служба. Тя очаква икономиката на Германия да се свие с 5,5 на сто тази година в сравнение с прогнозирания преди време спад от от 5,8 на сто.

Икономическата активност в Германия вероятно ще продължи с умерен темп, прогнозира министърът на икономиката Петер Алтмайер, цитиран от Ройтерс.

Пълното възстановяване от пандемията от Ковид-19 се очаква едва през 2022 година, допълни Алтмайер.

Успяхме да запазим много работни места през тази пандемия, каза още германският министър на пресконференция след обявяването на данните за БВП на страната през третото тримесечие.

Нов локдаун в Германия

От понеделник в Германия влиза в сила частична карантина за период от четири седмици. Ресторантите, спортните и културните обекти ще бъдат затворени. Хранителните заведения ще могат да правят доставки по домовете. Хотелите няма да имат право да настаняват туристи.

За разлика от националната карантина през пролетта, училищата, детските градини и магазините ще останат отворени.

Канцлерът Ангела Меркел обяви в сряда, че правителството ще отпусне до 10 милиарда евро спешна допълнителна помощ за подпомагане на икономическите сектори, които ще бъдат засегнати от затягането на мерките.