Германия отново е световен лидер в производството на хмел, след като прзе последните девет години първото място бе заето от САЩ. Това съобщи Германската асоциация на производителите на хмел, предаде ДПА.

Разместването е резултат от намаляването на площите, засети с хмел, в различни страни. В Германия площите с културата са намалели с 340 хектара до 20 300 хектара, докато в САЩ спадъет е с 4500 хектара до 17 850 хектара.

Големите запаси от хмел доведоха до спад на цените, което разтревожи германските производители. Количествата отиват почти изцяло в пивоварството, а продажбите на бира намаляват в световен мащаб.

Има обаче и други фактори, които поставят германските производители в благоприятна позиция спрямо американксите им конкуренти, посочва Ерих Лемайр от асоциацията.

Договорите в САЩ например могат да бъдат разваляни по-лесно, отколкото в Германия, което дава възможност на фермерите по-бързо да вземат решение да не произвеждат хмел. Структурата на земеделието в двете страни също е различна, като отвъд Атлантика преобладават големите ферми. Големите стопанства могат по-бързо да сменят посоката от обичайните в Германия семейни ферми, ако перспективите са лоши.