Коалицията на германския канцлер Ангела Меркел се споразумя днес по пакет от мерки за подпомагане на бизнеса. С тях ще се изгради защита на икономиката на страната срещу задълбочаваща се глобална криза, предизвикана от новия коронавирус, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Най-голямата икономика в Европа се възстанови силно в началото на годината и данните за поръчките на германските компании, промишленото производство и продажбите на дребно отчетоха стабилен скок през януари, след слабия край на 2019 година.

Само че след януарските резултати нараснаха опасения, че ескалиращите социални и икономически последици от епидемията от коронавируса могат да доведат до спад в много сектори от световната икономика с поредното голямо разпродаване на акции в началото на започналата нова седмица.

Основният индекс DAX на Франкфуртската фондова борса спадна със 7,36 на сто в началото на днешната търговия, следвайки резкия спад на пазарите по целия свят, засегнати от драстичното поевтиняване на петрола.

Въпреки доброто начало на 2020 година, очакваме спад на брутния вътрешен продукт за първото тримесечие, защото част от преди много стабилния сектор на услугите в момента страда значително от разпространението на коронавируса, прогнозира икономистът на "Комерцбанк" (Commerzbank) Ралф Солвеен.

След маратонските консултации през изминалата нощ коалиционното правителство на Меркел се споразумя да се изготви план за икономическа битка в отговор на коронавируса. За него премиерът на Бавария Маркус Зьодер заяви, че цели да предотврати "шок от коронавируса" за мощната европейска икономика в Европа.

Новите мерки предвиждат облекчаване на условията, при които предприятията да могат да въведат схеми за работа при намалено работно време и да бъдат субсидирани от правителството. Подобни мерки бяха приложени в Германия в разгара на световната икономическа криза през 2008 година, припомня ДПА.

Берлин обмисля освен това да предложи финансова помощ за компаниите, засегнати най-силно от болестта, с която досега са се заразили над 110 000 души по света и е убила близо 4000.

Броят на потвърдените случаи на COVID-19 в Германия се увеличи за едно денонощие с 265 и достигна 1112, съобщи тази сутрин институтът "Роберт Кох" за контрол и превенция на заболяванията.

Проучване, публикувано в петък от Германската търговско-промишлена палата и обхванало над 10 000 компании, установи, че около половината от тях очакват спад в продажбите поради бързото разпространение на вируса.