ГЕРБ ще предложи намаляване на ДДС на девет на сто за доставката на храни по домовете. Имаме политическо решение в данъчните закони и в закона за ДДС за догодина между първото и второто четене да внесем поправка, която да предвижда намаляване на налога на девет процента за храната, която е приготвена в ресторант и се доставя по домовете, уточни председателят на ПГ на партията Даниела Дариткова.

Предвижда се мярката да важи до края на 2021 г.

Председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов посочи, че прогнозите са за затваряне на заведенията изцяло в скоро време заради ковид-пандемията.Той уточни, че, ако мярката влезе в сила, цената на храната няма да падне.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова потвърди принципната си позиция против диференциация на ставката за ДДС.

Тя добави, че се обмислят и за други браншове, които, евентуално, ще пострадат от кризата, мерки, но не навлезе в детайли. Само уточни, че решението ще е насочено директно към работещите в тези браншове при условие, че те запазят трудовите си правоотношения и след прекратяване на мярката се върнат на работа. Парите щели да дойдат от европейски фондове и трябва да бъде съгласувана с ЕК.

Като сме казали "а", трябва да кажем "б" и за доставката на храна, защото това, макар и във формално противоречие на някои европейски норми, в крайна сметка е част от дейността на ресторантите, коментира Стоянова. В такава една епидемична обстановка е много по-важно хората,вместо да ходят в заведенията, да получават храната си вкъщи, допълни тя.

Ричард Алибегов обясни, че за фирмите, които извършват посредническата услуга комисионната, която фактурират към ресторантите, ще остане 20 процента, а храната, която ще минава през тях, ще е девет на сто. Доставката, която е само разнасянето, карането на автомобил, ще остане 20 процента ДДС, подчерта той.

Те ще си внесат 20-те процента, тъй като въпросните проценти ще бъдат платени през цената на комисионната от ресторанта, разясни и Менда Стоянова.

Това е важна мярка,която, от една страна, ще гарантира жизнеспособност на този бранш и, от друга е в контекста на всички противоепидемични мерки, коментира още Даниела Дариткова. Според предварителни изчисления, от прилагането й в държавната хазна ще влязат с около 15 милиона лева по-малко приход от ДДС.

В следващите седмици тази поправка смятаме, че ще бъде подкрепена в пленарната зала, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ.