Гръцкото правителство увеличава от 31 март минималната сума, която гражданите на държави извън ЕС трябва да инвестират в недвижими имоти, за да получат петгодишно разрешение за пребиваване в страната (т. нар. златна виза). Това съобщи гръцкото финансово министерство, цитирано от "Катимерини" и БТА.

Намерението е прилагането на мярката да тушира поне отчасти жилищната криза в страната.

В популярни региони, като Атика, Солун, Миконос, Санторини и островите с население над 3100 жители, минималната стойност на инвестицията е 800 000 евро, а в други области прагът е 400 000 евро спрямо съответно 500 000 евро и 250 000 евро преди. Освен това инвеститорите трябва да закупят имот от най-малко 120 кв. метра

За сгради, които са били използвани за производство, а след това са превърнати в жилища, необходимата минимална сума е 250 000 евро, а необходимата сума за инвестиция в историческа сграда е 250 000 евро.

"Тези мерки са част от цялостната жилищна политика на правителството, която има за цел, в сътрудничество с частния сектор, да осигури достъпни и качествени жилища за всички граждани, като обаче отчита необходимостта от продължаване на инвестициите при по-балансирани условия", каза в четвъртък гръцкият министър на икономиката и финансите Костис Хадзидакис.