Покана за участие в международни търгове за изграждане на първия Град на иновациите в Гърция ще бъде обявена до три месеца, заяви заместник-министърът на развитието и инвестициите Христос Димас пред Атинско-македонската информационна агенция (АНА-МПА), съобщи специално за БТА агенцията.

Проектът включва физическо пространство за иновации, в което ще се помещават отделите за научноизследователска и развойна дейност на големи и средни предприятия, стартъпи, спинофи и академични институции, с цел да се подпомогне подобряването на конкурентоспособността на Гърция в международен план. Очаква се в него да работят над 2000 служители, а интерес към проекта са проявили технологични и иновационни гиганти.

Градът на иновациите ще бъде разположен между Атина и Пирея, на територията на изоставена фабрика (CHROPEI) с площ от 1,789 хектара (17 893 кв. м) - място, лесно достъпно с обществен транспорт. Очаква се инвестицията да възлезе на близо 100 млн. евро, изцяло осигурени от частния сектор.

В предишни изказвания министър Димас заяви, че целта е "да се създаде иновационна база в по-големия регион на Балканите и Югоизточна Европа, която да служи като "хъб" за някои от най-добрите идеи на бъдещето и да постави Гърция в челните редици на развитието".