Гърция ще приключи да края на април с изплащането на дълговете си към Международния валутен фонд, произтичащи от спасителните пакети, които ѝ бяха отпуснати по време на глобалната финансова и последвалата я еврокриза, предаде Франс прес.

Спасителният фонд на ЕС, Европейският механизъм за стабилност (ЕСМ) обяви днес, че дългове на стойност 1,86 млрд. евро може да бъдат погасени предсрочно, като по този начин се отказа от изискването плащанията към МВФ да бъдат правени успоредно с тези към европейските кредитори.

Уреждането на дълговете ще бъде 2 години по-рано от очакваното.

Гърция все пак си остава с най-задлъжнялата държава в Европейския съюз с прогнозирана за тази година стойност на държавния дълг от 189,6 на сто от брутния вътрешен продукт.

"Това изпраща положителен сигнал към пазарите по отношение на финансовото състояние на Гърция. Това ще има положително въздействие и върху профила на гръцкия публичен дълг и ще генерира известни икономии за гръцкия бюджет", каза изпълнителният директор на ЕСМ Клаус Реглинг, цитиран от Асошиейтед прес

Освен това в понеделник ЕСМ одобри изплащането от Гърция на задължения от 2,65 млрд. евро по кредити, взети преди създаването на европейския спасителен фонд.