След края на меморандума /спасителната програма/ Гърция може да остане за десетилетия напред под строг надзор, допуска немският в."Ханделсблат", цитиран от гръцките издания.

В тях се визира още една оценка, изнесена на страниците на електронното издание на сп. "Шпигел", а именно, че "в сравнение с Италия, гръцката криза е била едно нищо".

На 20 август тази година гръцкият премиер Алексис Ципрас иска да скъса оковите, пише "Ханделсблат" в статия, озгалавена "Гърция под строг надзор за десетилетия напред".

Икономическият немски вестник подчертава, че с течение на времето ставало все по-ясно, че приключването на гръцката спасителна програма не означава край на условията, поставени от кредиторите, и че след изтичане на срока на тази програма Атина ще остане в режим на надзор, както това се виждало от документ на Еврокомисията.

"Проверките на кредиторите ще продължат най-рано до 2050 г.", смята дюселдорфският вестник, като наред с това не изключва кредиторите да поставят и други условия на Гърция в случай, че Ципрас получи облекчаване на гръцкия дълг. Този въпрос ще се разисква на следващата среща на Еврогрупата на 21 юни.

Както е известно, МВФ иска облекчаване на гръцкия дълг, за да стане той устойчив. Председателят на ЕСМ Клаус Реглинг бе зявил, че облекченията на този дълг ще бъдат съпътствани с допълнителни проверки и че тези проверки ще са още по-строги, припомня още изданието.