Гърция няма да изисква сертификат за ваксинация от туристи за влизане в страната, обяви премиерът Кириакос Мицотакис. Желаещите да посетят южната ни съседка ще бъдат изследвани с бърз тест на границата. Той обаче няма да бъде правен, ако туристът покаже документ за ваксинация.

Сертификатът за ваксинация срещу коронавирус, който гръцкият премиер Кириакос Мицотакис предлага да бъде приет на европейско равнище, в никакъв случай няма да бъде задължително условие за пътуване в Гърция, заяви вчера министърът на туризма Харис Теохарис. Теохарис уточни пред телевизия Скай, че сертификатът и бързите тестове са двата "инструмента", които ще позволят пътуванията през това лято.

Тези, които не са се ваксинирали, ще бъдат подлагани на бързи тестове, като специализираната комисия ще реши дали това ще се отнася за всички, предаде БТА. Ваксинираните ще влизат в Гърция свободно. Министърът изрази очакване за по-добър туристически сезон тази година, но каза, че навиците на потребителите са се променили и никой не прави резервации за пътуване 6 или 8 месеца предварително. 3 милиарда евро на месец струва на гръцката хазна локдаунът, наложен заради разпространението на коронавируса, съобщава "Катимерини", като цитира думите на правителствения говорител Христос Тарандилис.

А днес Комисията на Световната здравна организация (СЗО) за извънредните ситуации се въздържа на своето заседание да препоръча изискването на документ за ваксинация или имунитет като условие за международни пътувания. Тя се позова на "ключови неизвестни" относно ефективността на ваксините за намаляване на предаването на вируса и ограничения достъп до тях, предаде Ройтерс.

Това бе шестото за последната година заседание на комисията, съставена от 19 независими експерти под председателството на френския учен Дидие Усен. Те направиха редица препоръки, които генералният директор на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус е одобрил и разпратил до 194-те страни членки на здравната агенция на ООН.

"Към настоящия момент да не се въвежда изискване на доказателства за ваксинация или имунитет при международни пътувания като условие за влизане (в съответната държава), защото все още има ключови неизвестни относно ефективността на ваксинацията и заради ограничената достъпност на ваксините", казва комисията. В изявлението се подчертава, че "доказателството за ваксинация не трябва да освобождава международните пътници от спазването на други мерки за ограничаване на риска при пътуване".

Експертите приканват държавите да наблюдават варианти на вируса като тези във Великобритания и Република Южна Африка, за да оценят ефективността на ваксините, лекарствата и диагностичните тестове. Те призовават и за трансфер на технологии към страни с малки и средни доходи на населението, но с капацитет за ускоряване на световното производство на ваксини срещу КОВИД-19.