Производството на вино във Франция ще се понижи с 29 процента спрямо 2020-а до 33,3 милиона хектолитра тази година заради значителните пролетни слани и различните болести по лозята през лятото, се посочва в нова оценка на министерство на земеделието, цитирана от Франс прес и Ройтерс.

В началото на август статистическата служба на земеделското министерство Агрест (Agrestе) прогнозира по-слаба реколта през 2021 година с 24 до 30 процента (между 32,6 милиона и 35,6 милиона хектолитра).

Тя потвърди на 1 септември, че производството ще бъде на рекордно ниско равнище, под отчетеното през 1996 и 2017 година, когато реколтата също бе засегната от голяма слана през пролетта. Показателят ще бъде и с 25 процента под средното ниво за последните пет години.

Влажните метеорологични условия през лятото в някои части на Франция допринесоха за развитието на болести (браншеста мана и долна мана), което е увеличило загубите.

Прибирането на реколтата от грозде ще бъде по-късно спрямо миналата година, когато пък този процес подрани, посочва Агрест, цирирана от БТА.

Франция е вторият производител на вино в света след Италия и водещ износител, отбелязва АФП.