Властите в Кале искат френското правителство да създаде безмитна зона за британските посетители, която да обхваща целия пристанищен град в Северна Франция, ако бъдещото търговско споразумение между Великобритания и ЕС доведе до връщане на митата, съобщи Ройтерс.

Кметът Наташа Бушар очаква, че излизането на Великобритания от единния пазар на ЕС ще съживи еднодневните пътуванията на британците през Ламанша, за да си купуват по-евтини цигари и алкохол на фериботите, както бе през 80-те и 90-те години.

Благосъстоянието на Кале зависи от безпрепятственото преминаване на хора и стоки през Ламанша. Инициативата на кмета отразява нарастващите съмнения в града дали бъдещото търговско споразумение ще запази нулевите мита и лесното преминаване на стоки през границата между Великобритания и ЕС.

Властите в Кале проучват също така възможността за данъчни облекчения, които ще позволят на британските посетители да си връщат стойността на данък добавена стойност от нощувки в хотели или от ястията в ресторантите, посочи Филип Миньоне, един от заместник-кметовете. Целта е да се насърчат британците да харчат повече пари и да прекарват повече време в града.

Правилата на ЕС позволяват частните лица да пренасят неограничени количества алкохол и цигари през вътрешните граници на блока, ако не бъдат препродавани.

След като Великобритания прекрати членството си в ЕС на 31 януари, до 31 декември тя трябва да договори търговско споразумение, което ще определи какви мита, ако въобще бъдат въведени, да си наложат Великобритания и ЕС, както и ограниченията за безмитната търговия.