Френският министър на финансите и икономиката Брюно льо Мер предупреди за риск от "финансова криза" и "икономически спад на Франция" заради "новата политическа реалност" след вчерашните парламентарни избори, на които никоя политическа сила не успя да спечели абсолютно мнозинство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Прилагането на предложената програма от "Нов народен фронт", който спечели парламентарните избори, "ще унищожи резултатите от политиката, която водим от седем години", написа в социалната мрежа "Екс" (X) министърът, заемащ поста си от 2017 г. - с идването на власт на президента Еманюел Макрон.

"Този проект e прекомерен, неефективен и остарял. Неговата легитимност е слаба и с оглед на обстоятелствата не трябва да се прилага", отбеляза икономическият министър.

След вчерашния втори тур на парламентарните избори изглежда, че никоя политическа сила няма да може да управлява сама: нито левият "Нов народен фронт" (190 места), нито лагерът около президента Макрон (около 160 места), нито крайнодесният "Национален сбор" и съюзниците му (над 140 места) не получиха абсолютно мнозинство от 289 депутати в Общото събрание.

За да се избегне риска от "блокаж" и "криза на режима", Льо Мер се надява на обединение на всички сили на нацията, които да отговорят незабавно на "гнева и законните опасения на нашите съграждани", по-специално на 10-те милиона, които гласуваха за "Национален сбор".

"Всички политически сили, които вярват в пазарната икономика, във възстановяването на държавните финанси, в енергийния преход, в европейското строителство и в безупречното възстановяване на държавната власт, трябва да са освободят от партийните си интереси", призова Брюно Льо Мер.

"Мястото, което Франция ще заеме в XXI-и век се решава в момента", каза той.