Френското правителство планира санкции за компаниите, които не спазват наредбата да се работи дистанционно най-малко три дни седмично като част от мерките за борба с разпространението на Ковид-19.

Само че в момент когато Париж предвижда глоби по 1000 евро на служител, но общо до максимум 50 000 евро за компаниите, които не спазват правилата за дистанционната работа, Апелативният съд в град Орлеан отсъди 30 000 евро обезщетения, които трябва да плати едно предприятие на своя служителка, работила години наред само дистанционно, защото я принудило да идва два дни присъствено на работа - в понеделник и вторник, съобщават в. "Фигаро" и Бе Еф Ем.

Служителката живеела далеч от предприятието и била принудена да пътува в неделята и да наема хотел за две нощи. Искала да бъде съкратена, но работодателят не й предложил това. Затова тя решила да подаде жалба.

Тъй като дистанционният труд не бил указан официално в нейния трудов договор, компанията сметнала за свое право да изисква от сътрудничката си два присъствени дни в седмицата.

В решението си от 7 декември 2021 година Социалната камара в Апелативния съд обяснява глобата с аргумента, че макар и да не е изрично упоменат в договора, 100 процента дистанционният труд се е превърнал в негласно приемана практика от работодателя. Нещо повече, в този случай отдалечеността на местоживеенето била прекалено голяма, за да се изисква служителката да се явява на работа всеки понеделник сутрин. За да промени местоработата й, работодателят е трябвало да представи за подпис анекс към договора, който тя да приеме. Още повече, че в договора нямало клауза за мобилност.

Във Франция от 9 юни миналата година наредбите за дистанционния труд бяха смекчени и служителите могат, при известни условия, да избират дали да работят от вкъщи, припомня специализираното издание "Капитал".

По силата на тези разпоредби работодателят може, дори без съгласието на синдикатите или на самите служители, да въвежда едностранно минимален брой часове дистанционна работа седмично.

Съществува обаче възможност служители със здравословни проблеми или живеещи с човек с такива проблеми да продължат да работят дистанционно, отбелязва Ан Лельо-Ете, адвокат по трудово право, пред Бе Еф Ем.

Желаещите да продължат да работят изцяло дистанционно имат и други възможности: например тези, които не са изцяло ваксинирани и ползват обществения транспорт по няколко часа на ден.

Бъдещото поколение - 100 процента дистанционно

Според проучване от началото на юли 2021 г. на "ЮГав" (YouGov), поръчано от компанията за набиране на персонал "Никълсън сърч енд селекшън" (Search & Selection), 61 процента от анкетираните младежи между 18 и 34 години подкрепят 100-процентовия дистанционен труд. Според тях работата от вкъщи не се отразява негативно на производителността - тъкмо обратното, младото поколение е готово да работи по-интензивно, но при по-гъвкави условия.

В същото време, докато 59 процента от работодателите подкрепят 100-процентовия дистанционен труд, 52 процента от тях биха искали служителите им да се явяват един или няколко пъти седмично в офиса.