Френската енергийна компания Е Де Еф (EDF) съобщи, че нейни служители започват довечера стачни действия, а протестите им ще продължат до петък, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Стачката е част от националния призив за протест, към който се очаква да се присъединят учители и други сектори.

Синдикатът на работещите в енергетиката Еф Ен Ем Е-Се Же Те (FNME-CGT) пусна съобщение за стачката в Екс (X) с искане националната основна заплата да бъде индексирана спрямо инфлацията.

Представител на синдиката не отговори на запитванията на Ройтерс как протестът ще се отрази на производството на енергия. Предишни стачки на работещите в Е Де Еф свиваха с по няколко гигавата доставките на електроенергия от АЕЦ-ове и ВЕЦ-ове.

В петък пък на протести излизат част от авиодиспечерите, което се очаква да намали сериозно капацитета на няколко летища, съобщава Франс прес. Авиационните власти вече поискаха от авиокомпаниите да предвидят около 40 на сто по-малко полети за деня до и от летище Париж-Орли. Превозвачите са призовани да свият полетите си до Марсилия с 20 на сто, а до Париж-Бове - с 15 на сто.

"Въпреки тези превантивни мерки все пак може да се очакват нарушения и закъснения", подчерта Генералната дирекция на гражданската авиация (DGAC) в прессъобщение и прикани пътниците, които могат, да отложат пътуването си.

През март и април Франция беше разтърсена от протестни и стачни вълни срещу пенсионната реформа в страната.