Международната рейтингова агенция Fitch може да понижи кредитния рейтинг на Великобритания, който в момента е на равнище АА, съобщи "Франс прес". Причината е нарастващата несигурност около преговорите между Великобритания и ЕС по излизането на Лондон от Евросъюза следващия месец. 

Агенцията реши днес да постави под "отрицателно" наблюдение дългосрочния дълг на страната, очаквайки окончателните резултати от преговорите между Лондон и Брюксел. Това сочи евентуална възможност за понижаване на сегашния кредитен рейтинг. 

Fitch ще вземе решението по рейтинга, когато се запознае с условията по "развода". Агенцията предвижда да обяви оценката си на 26 април.

Вчера британският премиер Тереза Мей имаше конструктивни преговори в Брюксел, търсейки отстъпки по сделката за Брекзита от скептичния ЕС. Изтича времето, в което Мей може да получи одобрение за плановете си от британските депутати преди срока 29 март.

Британската икономика ще бъде засегната от това как ще бъде уреден Брекзит, посочват от кредитната агенция. Икономическият растеж се е забавил до 0,2 процента през четвъртото тримесечие спрямо 0,6 на сто предходното тримесечие.  Така реалният растеж за 2018 година е 1,4 процента.

Ако Великобритания излезе от ЕС без споразумение за търговията, границата и други въпроси, страната е изправена пред риск от рецесия, която по размер може да бъде съотносима с рецесията от началото на 90-те, когато британският брутен вътрешен продукт се понижи с 2 процента за шест тримесечия, отбелязва агенцията.

Fitch посочва, че за момента приема, че Брекзит без споразумение ще бъде избегнат, а брутният вътрешен продукт ще нарасне с 1,6 процента тази година и 1,8 процента през 2020 година.