Средният период на на разплащане между фирмите в България през 2017 година се е увеличил на 62 дни или с три дни повече в сравнение с предходната година (59 за 2016 година).Това показва проучване на световният лидер в застраховането на търговски кредити - Euler Hermes, направено на базата на данни от 25 000 компании, от 20 сектора в 36 държави.

Най-много време у нас отнема издължаването в сектора на технологиите - 134 дни, в комуналните услуги - 89 дни и във фармацевтичната индустрия - 85 дни. Периодът за разплащане между фирмите в строителния сектор се е съкратил съществено - от 99 на 79 дни.

Сравнение с другите 35 държави в изследването показва, че у нас разплащанията се случват по-бързо от средните срокове в световен мащаб - 66 дни. Това е рекорд на глобално ниво за последните 10 години. Според анализаторите на Euler Hermes удължаването на сроковете за разплащане е резултат от икономически ръст в световен мащаб и съответно създаването на спокойствие и увеличаването на доверието на компаниите в техните клиенти.

Както и предходната година, най-бавно се издължават фирмите в Китай и Гърция - средно 92 дни и 89 дни. Най-бързо се разплащат в Нова Зеландия - за 43 дни.

"Възстановяването на световната икономика притъпи вниманието на бизнеса към сроковете за разплащане и доведе до значително подценяване на условията, които поставят. Заради повишването на доверието в икономиката и очакванията за финансова стабилност, средният период ще се увеличи още - до 67 дни през 2018 година", прогнозира Людовик Сюбран, Главен икономически анализтор в централата на Euler Hermes.

Специалистите припомнят обаче, че силно оптимистичната тенденция се развива в противовес на увеличаването на фалитите на големи компании в светвен мащаб през същия период. Те обръщат специално внимание на групата от държави в изследването, в които сроковете на разплащане са значително над средните. Освен Китай там попадат и Италия, Турция и Португалия. Тенденция, която също си заслужава да бъде отчетена е, че всяка четвърта компания в световен мащаб получава дължимото за 90 и дори повече дни.

"Без да подценяваме положителните тендендии, е важно компаниите да не позволяват оптимизма да приспи вниманието им. Припомняме, че според данните на анализаторите ни, една четвърт от фалитите са предизвикани от една единствена лоша сделка. Рискът е особено съществен за по-малките организации.", припомня Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България. Работещо решение за повишаване на сигурността е застраховката на кредитния риск, която става все по-популярна у нас не само сред големите компании. Освен финансови гаранции, бизнесът може да получи и предварителна проверка на партньоритие по потенциална сделка и експеретен съвет. Наличието на застраховка на кредитния риск може да улесни и получаването на финансиране и кредити от банкови институции. Тя е особено важна в случаите на работа с нови клиенти или контрагенти от чужбина.