Финландският консорциум "Феновойма" (Fennovoima) обяви днес, че е прекратила договора си с руската "Росатом" за строителството на планираната АЕЦ "Ханхикиви", предаде Ройтерс.

Проектът за атомната централа бе възложен от финландско-руския консорциум, в който финландски дружества държат две трети, а останалата една трета е под контрола на "РАОС Войма" (RAOS Voima) - подразделение на "Росатом", допълва БТА.

"Ситуацията в Украйна е засилила рисковете пред осъществяването на проекта", се посочва в изявлението. Договорът за строителството на АЕЦ "Ханхикиви-1" бе подписан през декември 2013 г. от "Русатом овърсиз" (Rusatom Overseas), която е част от "Росатом", и "Феновойма".

Към момента проектът е на етап лицензиране и подготвителни дейности на площадката за съоръженията. Първоначално се очакваше лицензирането да приключи през 2018 г., а след това - през 2019 година. През декември 2021 г. "Росатом" предостави на "Феновойма" ключов документ, необходим за оценката на безопасността на централата.

През април миналата година консорциумът съобщи, че се надява да получи лиценз за строителството на обекта до лятото на 2022 година. Тогава "Феновойма" предаде на финландските власти и обновена заявка за получаване на лиценз.