Финландското правителство обяви днес, че ще отхвърли предложения от ЕС пакет за възстановяване от пандемията от коронавируса в сегашната му форма, предаде Ройтерс.

27-те страни членки на ЕС трябва да обсъдят на 19 юни предложението на ЕК за възстановителния пакет от 750 милиарда евро (845 милиарда долара) извън бюджета от 1,1 трилиона евро за 2021-2027 година, допълва БТА.

Пакетът ще се нуждае от единодушната подкрепа на страните членки.

Финландското правителство съобщи, че все още е отворено да преговаря за пакета, настоявайки делът на грантовете в него да бъде намален, а този на заемите увеличен.

Резервите на Финландия се прибавят към съпротивата към подхода на ЕК, която вече беше демонстрирана от група от фискално консервативни северни страни от ЕС, наречени "пестеливата четворка"- Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания.

ЕК предложи заеми от пазара и след това изплащане на две трети от средствата под формата на грантове, а останалата част във вид на заеми, за да се компенсира безпрецедентният икономически спад тази година, породен от карантинните мерки за ограничаване на разпространението на вируса.