В коментара си за посочените от Кристин Лагард на икономическия форум в Давос "четири облака", надвиснали над световната икономика като опасност, вероятна причина за опасения в тяхното съчетание намира финансистът Тодор Николов в студиото на телевизия "Блумбърг". 

"Има леко пресилване в изказванията, защото това, което се случи през 2008 г. и последвалата криза беше много по-тежко от това, което виждаме като предпоставки да се случи със световната икономика. Хубавото е, че се действа изпреварващо и икономисти и политици си дават сметка за рисковете, оттук нататък да се предприемат мерки за да се минимизира въздействието им", каза още Николов.

Спирайки се на първата опасност, дефинирана от г-жа Лагард, посочи влошените търговски отношения на Китай и САЩ. "Виждаме резултатите от негативното отражение на цялата световна икономика вече, очевидно е, че ще намали процентите на нейния ръст. МВФ вече преразгледа своите очаквания - може би не можем да очакваме ръст от 3,5 %, вероятно ще е в рамките на 3% - 3,3%".

По отношение на активните преговори между двете страни финансистът определи като важен въпрос разумното използване на инструментите в търговската война. Резултатите от търговската война, която има за цел да защити американската икономика, вече се виждат - на нея първият фактор, който влияе зле на световната икономика, й влияе благотворно, посочи Николов.