Изкопаемите горива отпадат за финансиране от Фонда за справедлив преход на ЕС, но остават в Европейския фонд за регионалното развитие на ЕС до 2025-а. Това предвижда временното споразумение, постигнато между Европейския парламент и Съвета на министрите на ЕС.

Решението беше взето след напрегнати преговори, определени от един източник на Euractiv като "влакче в увеселителен парк" - стигна се до върхове по два ключови въпроса: включването на изкопаемия природен газ и на "климата" в условията за финансиране на даден проект.

Euractiv припомня, че през март 2019 г. Европейският парламент гласува да бъде изключен изкопаемия природен газ от Европейския фонд за регионално развитие, но го остави с известни ограничения във Фонда за справедлив преход през септември 2020 г.

Междувременно Съветът на министрите на ЕС се съгласи да изключи изкопаемия природен газ от Фонда за справедлив преход през юни, но ограничиха общите инвестиции до 1% за синьото гориво в регионалния фонд за развитие.

Германското председателство на ЕС направи компромис, като събра двата фонда в пакет, а проектите за природен газ ще получават пари само от регионалния фонд за развитие - и то при строги условия.

Въглищата и петролът няма да получат никакво финансиране, а извеждането от експлоатация или изграждането на атомни електроцентрали няма да бъдат подпомагани от Фонда за справедлив преход.

"Това споразумение довежда Европа до климатичните амбиции на нейния "Зелен пакт", в съответствие с Парижкото споразумение. Изключването на газа и всички изкопаеми горива е истинска победа, която ще гарантира добродетелни инвестиции от екологична гледна точка", каза председателят на Комисията за регионално развитие Юнус Омаржи.

"Регламентите, които финализирахме през последните две седмици за политиката на сближаване, над 400 милиарда евро, го превръщат в ключовия камък на Зелената сделка. Това беше интензивна битка, с която можем да се гордеем ", добави евродепутатът от Франция.

Решението беше изложено на риск в сряда, когато евродепутати от зависими от въглищата страни се опитаха да се върнат към сделката и да включат изкопаемите горива вcl Фонда за справедлив преход, според източници, запознати с преговорите. Комисията за регионално развитие трябваше да изготви нов проект за централното топлоснабдяване след опит за заобикаляне на забраната за газ с изключение на централното отопление заради ниските му въглеродни емисии.