Международната рейтингова агенция Фич потвърди кредитния рейтинг на Турция на ниво ВВ-, като ревизира перспективата за кредитния рейтинг на страната от негативна на стабилна, съобщи Анадолската агенция.

Рейтинговата агенция ревизира също прогнозата си за икономическия растеж на Турция за 2019 г. от 0,3 процента на 0,8 процента. Рейтинговата агенция прогнозира растеж от 3,1 процента за турската икономика през 2020 г. и 3,6 процента през 2021 г.

Турция продължава да отбелязва напредък във възстановяването на равновесието и стабилизирането на икономиката си, което води до отслабване на низходящите рискове пред икономическото развитие от юли насам, отбелязват анализаторите от Фич.

Балансът по текущата сметка се подобрява, резервите в чуждестранна валута са нараснали, икономическият растеж продължава, инфлацията е намаляла и лирата е повишила стойността си въпреки намаляването на лихвените проценти на фона на по-благоприятни глобални финансови условия и обявеното наскоро от САЩ решение за отпадане на санкциите спрямо Турция във връзка със Сирия, отбелязва рейтинговата агенция.