Полските фермери днес организираха протест в столицата Варшава срещу правителствената земеделска политика, блокирайки пътища с десетки трактори. Това съобщи на страницата си във Фейсбук организацията "Агроуния", която обединява участниците в акцията, предаде ТАСС.

Демонстрацията започна рано сутринта. Фермерите с трактори успяха да влязат в града, но скоро полицията им препречи пътя и започна да настоява за прекратяване, тъй като масовите събирания са забранени заради епидемията от коронавируса. В отговор земеделците изсипаха купчина от зеле на пътя.

"За първи път в историята на Полша бе възможно да се влезе във Варшава със стари трактори", заяви лидерът на Агроуния Михал Колоджейчак. По думите му съботната По думите му съботната акция е последната дума на фермерите.

Исканията на протестиращите включват субсидии за фермери и производители, осигуряващи приоритетни условия за продажба на хранителни продукти в магазините. Настоява се и за здравословна конкуренция на пазара, включително прекратяване на обезщетенията за определени фирми. Земеделците освен това искат гаранции, че доходоносни отрасли като кожухарската промишленост няма да бъдат ликвидирани.

Според организаторите, ако исканията не бъдат взети предвид, протестите и демонстрациите ще продължат. Няколко часа след началото на акцията и сблъсъците с полицията участниците решиха да спрат демонстрацията.