Равнището на годишната инфлация в еврозоната е нараснало незначително до 7 на сто през април спрямо 6,9 на сто през март, слагайки край на серия от пет последователни месечни спадове. Това съобщи днес Евростат, цитиран от Франс прес и БТА.

Сред 20-те страни в еврозоната най-ниска инфлация е отчетена в Люксембург (2,7 на сто) и Белгия (3,3 на сто).

Потребителските цени са скочили с 0,2 пункта във Франция до 6,9 на сто през април, което е по-добър резултат от Германия (7,6 на сто), Италия (8,8 на сто), но е по-лош от отчетения в Испания (3,8 на сто).

Графика: Евростат

Най-високите стойности на инфлацията са регистрирани в балтийските страни - Естония (13,2 на сто), Литва (13,3 на сто) и Латвия (15 на сто).

Данните са под очакванията на анализаторите от "ФактСет" (FactSet) и "Блумбърг", които залагаха на непроменена инфлация от 6,9 на сто. Това може да насърчи Европейската централна банка (ЕЦБ) да повиши лихвите на заседанието си в четвъртък (4 май).

Цените на хранителните стоки, алкохола и тютюневите изделия са намалели до 13,6 на сто спрямо мартенските 15,5 на сто, следвани от неенергийните промишлени стоки (6,2 на сто спрямо 6,6 на сто през март), услугите (5,2 на сто спрямо 5,1 на сто през март) и енергията (2,5 на сто спрямо - 0,9 на сто през март).

Основната инфлация, която изключва колебливите цени на хранителните стоки и на горивата, се е забавила леко, но все още е на високо равнище от 5,6 на сто, съобщи Асошиейтед прес.

Инфлацията достигна рекорд от 10,6 на сто през октомври след година и половина на непрестанен растеж, ускорен от войната в Украйна.

Възползвайки се от понижение на цените на електроенергията, тя е намаляла от ноември до март, оставайки обаче над фиксираната от ЕЦБ цел за 2 на сто.

През април индексът на потребителските цени се е увеличил заради повишение на цените на електроенергията (горива, електроенергия, газ) с 2,5 на сто на годишна основа след спад от 0,9 на сто през март.

Инфлацията е била задвижена от леко ускорение на цените на услугите с 5,2 на сто или с 0,1 пункта повече, отколкото през преходния месец.