Европейската сметна палата (ЕСП) бие тревога за риска от измами и злоупотреби, свързани с фонда за възстановяване от пандемията на ЕС в размер на 750 милиарда евро, информира ДПА.

"Колкото по-бързо парите потекат, толкова по-високи са рисковете. Това е неизбежно", каза пред ДПА председателят на палатата Клаус-Хайнер Лене. От решаващо значение е да има ефективна система за проверки, добави германецът.

Огромният стимулиращ фонд, който ще бъде изплатен като заеми и безвъзмездни средства, трябва да помогне на 27-те държави членки на ЕС да дадат тласък на икономиките си, ударени силно от пандемията.

Европейската комисия очаква финансовият механизъм да заработи през юли.

Фондът е в пакет с дългосрочния бюджет на ЕС до 2027 година. Заедно те са на стойност около 1,8 трилиона евро.

Според Лене, тъй като размерът на бюджета е почти удвоен, и необходимостта от мониторинг е по-голяма. През 2022 година ЕСП, която инспектира доколко разумно и коректно се изразходват средствата от ЕС, ще трябва да добави 40 нови длъжности към своя персонал от около 900 души, посочи председателят й.

"Мога да ви уверя обаче, че ще можем да го проследим внимателно", каза Лене. "Това е наше задължение и ще го изпълним", подчерта той.

Предишни разкрития на ЕСП показват, че милиарди евро от фондовете на ЕС се вливат по грешни канали всяка година. Само че повечето от тях се дължат на грешки, а не на измами, според европейските одитори