Европейската комисия незабавно замразява, считано от днес, всички плащания по помощта за развитие за палестинците, заради атаката на "Хамас" срещу Израел, обяви еврокомисарят Оливер Вархей, цитиран от ДПА и БТА.

Проекти за помощи на стойност 691 милиона евро ще бъдат преразгледани, написа Вархей в платформата "Екс" (доскоро "Туитър"). "Мащабите на терора и жестокостта срещу Израел и неговия народ са повратна точка. Нещата не могат да продължат по старому", написа още еврокомисарят за съседството и разширяването.

"Основите за мир, толерантност и съвместно съществуване сега трябва да бъдат на преден план. Подбуждането към омраза, насилие и прославянето на терора са отровили умовете на прекалено много хора", добави той.

Според председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен ЕС и неговите страни членки са най-големите донори на палестинския народ, отбелязва ДПА. Говорителка на ЕК обаче по-рано днес изтъкна, че е очевидно, че ЕС не е финансирал пряко или косвено дейностите на "Хамас" или други терористични организации.

"ЕС има много стриктни правила за преглед и проверка на бенефициентите на европейски средства", заяви тя. По думите ѝ блокът е подкрепял палестинския народ, както и палестинските власти. Според ЕК в това са били включени средства за здравния сектор, социални помощи, заплати на държавни служители, както и проекти в области като демократичното управление, върховенството на закона, развитието на водните и енергийните ресурси и икономиката. Освен това ЕС е подкрепял Агенцията на ООН за подпомагане на палестински бежанци.

Австрия вече обяви, че замразява своята помощ за палестинските територии, а Германия в момента извършва оценка.

Очаква се външните министри от ЕС да обсъдят въпроса на извънредна среща утре.