Европейският съвет ще заседава в Брюксел на 17 и 18 юли, съобщи представител на институцията, цитиран от БТА. Това ще бъде първото подобно заседание от февруари насам, след като през март бяха наложени общи ограничения за пътуване по несъществени поводи заради пандемията от Ковид-19.

Основната точка в дневния ред на предстоящото заседание ще бъдат преговорите по бюджета на ЕС до 2027 г., който ще включва фонд за възстановяване на европейската икономика, пострадала от мерките срещу разпространението на новото заболяване.

Европейската комисия предлага бюджетът да бъде 1,85 трилиона евро, от които 750 милиарда евро да бъдат в подкрепа на икономиката. От тази сума 500 милиарда евро се предвижда да бъдат отпускани като безвъзмездни средства, а останалите да бъдат заеми, изплащани в продължение на 30 години.

Европейският съвет започна преговорите по бюджета от началото на годината, като на последното си виртуално заседание миналата седмица бе отчетено сближаване.

Преговорите за бюджета на ЕС по принцип са сред най-тежките въпроси за 27-те страни в блока. Пандемията от коронавируса вдига залозите още повече, като се има предвид стотиците милиарди за разпределяне и спорните нови начини за споделяне на отговорността за финансирането.