Срещата на върха в Брюксел, посветена на плана за икономическо възстановяване на Европейския съюз след коронавуируса, бе временно прекъсната след нощ на тежки преговори. Тя ще бъде подновена днес в 16 часа местно време (17 часа българско), съобщи рано тази сутрин в "Туитър" говорителят на Европейския съвет Баренд Лейтс, цитиран от Франс прес.

Срещата на 27-те лидери на ЕС, посветена на обсъждането на безпрецедентен бюджет в размер на 1,85 трилиона евро, започна в петък и трябваше да приключи в събота. Но дълбоките идеологически различия принудиха лидерите да продължат преговорите чак до тази сутрин.

Преговорите изправиха едни срещу други богатите северни страни - Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Финландия - срещу южните държави, засегнати тежко от пандемията и подкрепени от Германия и Франция.

Пестеливата четворка - Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания предложи съотношението безвъзмездни средства/заеми във възстановителния план да бъде еднакво - по 350 млрд. евро и в двете пера. Това предложение се подкрепя и от Финландия, която го определя като "балансирано решение". На него се противопоставят най-засегнатите от пандемията страни - Италия и Испания. Пестеливата четворка настоя и за още 4 млрд. евро отстъпки за най-големите вносители в бюджета на ЕС.

На вчерашната вечеря в Брюксел председателят на Европейския съвет Шарл Мишел изрази надежда, че ще бъде постигнато споразумение и че заглавията в медиите днес ще бъдат за това как "ЕС е изпълнил мисията невъзможна".

Австрийският канцлер Себастиан Курц заяви днес, че преговорите са били трудни, но изрази удовлетворение от техния напредък, предаде Ройтерс.

"Тежките преговори тъкмо приключиха и можем да сме много доволни от днешния резултат. Ще продължим следобед", каза той в "Туитър".

За напредък говори и нидерландският премиер Марк Рюте. "На моменти нещата не изглеждаха добре снощи, но имам чувството, че като цяло постигаме напредък", каза той пред репортери в Брюксел.

Според европейски източник ще бъде представено ново предложение на делегациите, в което размерът на субсидиите в плана за възстановяване е в размер на 390 милиарда евро. Това е по-малко в сравнение с първоначално обсъжданите 500 милиарда, смятани за неприемлива сума от "пестеливите" страни (Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция, към които се присъедини Финландия).

Има и ново предложение за отстъпки за размера на бюджетните вноски на пет страни, които внасят повече в бюджета на ЕС, отколкото получават (Нидерландия, Австрия, Дания, Швеция и Германия).

"Монд": Битката стана още по-напрегната

На срещата на Европейския съвет, започнала в петък и продължила през уикенда, битката за плана за възстановяване на Европейския съюз от кризата с коронавируса стана още по-напрегната, отбелязва френският в. "Монд". Френският президент Еманюел Макрон "удари с ръка по масата" снощи, за да покаже недоволството си от резервираността на така наречените "пестеливи държави" и Финландия по отношение на плана.

Макар да бе предвидено срещата на европейските лидери да продължи два дни, обсъжданията в Брюксел продължиха до рано тази сутрин, отбелязва френското издание. Лидерите се опитват да постигнат споразумение, което да помогне на Европа да преодолее неблагоприятните последици от кризата с коронавируса. След часове на обсъждания, които не доведоха до промяна в позицията на Нидерландия и нейните "пестеливи" съюзници (Дания, Швеция, Австрия, а също така и Финландия), германската канцлерка Ангела Меркел заяви, че не е изключено преговорите да се провалят. Обсъжданията между двадесет и седемте лидери, които на няколко пъти бяха отлагани, бяха възобновени на работна вечеря вчера около 20:30 ч. местно време.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, играещ ролята на медиатор на срещата, призова лидерите да не демонстрират "лицето на една слаба Европа". По време на тази вечеря френският президент Макрон е разкритикувал нежеланието на "пестеливите държави" да направят отстъпки.

"Монд" обръща внимание на думите на европейски източник, според когото на вечерята Макрон е заявил, че Франция и Германия ще предоставят средствата за плана и че "пестеливите държави" проявяват егоизъм. Изходът от настоящия Европейски съвет, който е най-дългият след този в Ница през 2000 г., когато европейските лидери обсъждаха промени в текста на учредителните договори на Европейския съюз във връзка с предстоящото разширяване на съюза на изток (продължил четири дни и четири нощи), остава доста несигурен, отбелязва "Монд".