Дълговият проблем на Гърция и развитието на страната след оттеглянето й от попечителството на нейните кредитори ще са акценти на срещата на Еврогрупата в София днес.

Вчера гръцкият в. "Контранюз" писа, че на срещата финансовите министри от еврозоната ще обсъждат критичните глави от споразумението за окончателно излизане на Гърция от епохата на меморандумите. В същото време европейските институции ще информират за напредъка, който страната е постигнала в рамките на готвения от тях четвърти преглед на третата спасителна програма, която изтича през август (от 2010 г. насам). На този фон пък Гърция ще представи своята стратегия за развитие след края на тази програма, допълва вестникът.

"Гърция приключва с раните от кризата и излиза от меморандума, Брюксел смята, че споразумение с Гърция по нейния напредък може да бъде постигнато през май", цитират вестниците оценки на анализатори.

Голдман Сакс смята, че само при три условия Гърция може да излезе начисто от спасителните програми, тоест да няма нужда от повече външно кредитиране.

Първото от тях е свързано с необходимостта от фактическо облекчаване на гръцкия дълг, който от началото на осемгодишната криза е намалял несъществено и в момента възлиза на около 330 млрд. евро.

Наскоро еврокомисарят Пиер Московиси се обяви за "въвеждане на един полуавтоматичен механизъм за намаляване на гръцкия дълг".

Второто условие, според Голдман Сакс, е свързано с необходимостта от финансов буфер в достатъчно голям размер, за да убеди пазарите, като неговият размер следва да бъде по-голям от сегашния заложен от правителството разчет, възлизащ на 20 млрд. евро.

И трето - нуждата от стабилна система, която да стимулира икономическото развитие на страната в средносрочен план.

Друго гръцко издание - Нюз.ин, цитира германския "Ханделсблат", който твърди, че "Берлин бил отхвърлил френското предложение за облекчаване на гръцкия дълг" и че "в крайна сметка пътят за излизане на Гърция от спасителните програми и постигане на споразумение за преструктуриране на дълговото бреме няма да е толкова лек".

Във връзка с това в. "Катимерини" прогнозира, че тъй като договарянето по този дълг ще е доста тежко, а краят - несигурен, е възможно спасителната програма за Гърция да бъде удължена.

Въпреки че такава идея открито се отрича, не е изключено в крайна сметка да се стигне и до такова решение. А към него навежда и фактът, че Гърция все още изостава в реализацията на 88 предписани от кредиторите мерки, допуска изданието.

По-късно към дискусиите в София ще се присъединят и останалите европейски финансови министри, за първата серия от работни срещи във формата ЕКОФИН. Вчера в Атина пък разговаряха председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът Алексис Ципрас.