Евразийският икономически съюз (ЕИС) и Иран подписаха днес временно споразумение за зона за свободна търговия с цел да увеличат търговския си обмен чрез облекчаване на митническия режим, предаде ТАСС.

"Сега в споразумението е включен първоначален списък на стоките, по който вносните мита в съвместната търговия ще бъдат намалени или премахнати след встъпването в сила на споразумението. То обхваща 50 процента от съвместната търговия", заяви председателят на Евразийската икономическа комисия (ЕИК) Тигран Саргсян на икономически форум в Астана. Саргсян уточни, че обемът на търговията между ЕИС и Иран през 2017 година възлиза на 2,7 милиарда долара.

След встъпване в сила на споразумението страните ще могат да спестят от плащането на вносните мита, допълни председателят на ЕИК. В списъка за ЕИС са включени месни и маслени продукти, отделни видове сладкарски изделия и шоколад, козметика, видове електронно и механично оборудване. Иран ще получи митнически преференции за разширения списък от хранителни продукти - зеленчуци, плодове, сухи плодове и строителни материали.

"За промишлените стоки средният размер на вносните мита за Иран ще се понижи със 7 процентни пункта, а за страните от съюза с 3,5 пункта, при селскостопанските товари ще спадне с 19 пункта за Иран и с 5 пункта за ЕИС", каза Саргсян. Пълният формат на споразумението може да бъде подписан след три години, допълни той.

Споразумението ще се превърне в мощен импулс за растежа на търговския обмен и деловата активност между страните, прогнозира вицепремиерът на Русия Дмитрий Козак