До края на 2019 година остават 10 месеца, а това е срока България да построи основната инфраструктура, за да може да започне да тече природен газ от "Турски поток" в Сърбия, пише руският сайт EurAsia Daily. Медията напомня, че трябва да бъде изграден газопровод с дължина 474 километра, а "Булгартрансгаз" още не е приключил с търга за строителството му.

"В България вече се задават въпроси дали държавната компания ще може да изпълни задължението си и да построи газопровода. А транзит за Сърбия трябва да потече от 1 януари 2020 година в обем 4 милиарда м3. Това вече доведе до изказване на експерти, че подобна ситуация може да завърши с завеждане на дело от "Газпром" срещу "Булгартрансгаз", съобщава още медията, цитирайки българският енергиен експерт Васко Начев.

Това може да доведе до продължаване на руския пренос на природен газ за Сърбия през газопреносната мрежа на Украйна, но с тази държава "Газпром" все още няма сключен договор за следващ период, тъй като разчиташе да завърши и експлоатира газопровода през Турция, България и Сърбия.