Ваксинациите, които се правят срещу Covid-19, вдъхват надежда, че скоро може да се излезе от кризата, но продължава да има рискове за финансова стабилност в еврозоната, предупреди днес Европейската централна банка (ЕЦБ).

Деветнадесетте държави, които споделят еврото, са изправени пред финансови рискове, които са повишени и неравномерни, посочва ЕЦБ в доклада си за финансовата стабилност в еврозоната.

Може да се наложат по-целенасочени стимули, тъй като регионът продължава да се възстановява от коронавирусната криза, се допълва в документа, качен на сайта на ЕЦБ.

Много държави от еврозоната са изправени пред трета вълна от инфекции. В резултат на това огромен брой фирми - особено тези в секторите на услугите, развлеченията и пътуванията - все още не могат да работят нормално, а икономиката все още разчита на политическа подкрепа за предотвратяване на широкоразпространена безработица, корпоративна несъстоятелност и свиване на икономиката. Разходите за човешки ресурси и в икономиката в условията на пандемия продължават да нарастват, коментира в позиция вицепрезидентът на ЕЦБ Луис де Гиндос.

Пандемията е засегнала различни икономически сектори в различна степен на тежест и скорост, като туризмът и хотелиерството са сред най-потърпевшите. В последния си преглед на финансовата стабилност ЕЦБ предупреди, че този неравномерен шок струпва рискове в определени страни и сектори на икономиката.

Еврозоната излиза от третата вълна на пандемията и рисковете за финансовата стабилност остават повишени и са станали по-неравномерно разпределени, заявява Луис де Гиндос.

ЕЦБ е особено загрижена заради по-голямото бреме на корпоративния дълг в страните с по-големи сектори на услуги, защото това може да увеличи натиска върху правителствата и заемодателите в тези държави.

Това може да бъде проблем в краткосрочен план, тъй като правителствата оттеглят подкрепата си, която оказваха заради пандемия. Сред анулираните мерки са и програмите за запазване на заетостта чрез различни схеми.

Тъй като тази подкрепа постепенно спира, не могат да бъдат изключени значително по-високи нива на несъстоятелност, отколкото преди пандемията, особено в някои държави от еврозоната, се допълва в комюникето на ЕЦБ.

Широката политическа подкрепа, особено за корпорациите, може постепенно да премине към по-целенасочена, предлага Де Гиндос.

Друг риск, който радарът на ЕЦБ засича, е неотдавнашното нарастване на доходността на облигациите в САЩ. Това вече накара централната банка да увеличи покупките на държавни облигации през последните седмици, но финансовата институция с централа във Франкфурт продължава да бъде загрижена заради вероятността по-високите разходи за заеми отвъд Атлантика да засегнат задлъжнелите предприятия и домакинствата и държавите в еврозоната.

Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви на пресконференция през март: "Ние не правим контрол на кривата на доходността". При все това ЕЦБ се опитва да не допусне преждевременно увеличение на разходите по кредитирането за правителствата от еврозоната. Това би могло да извади от релсите икономическото възстановяване през 2021-а, след като брутният вътрешен продукт на зоната се сви с близо 7 на сто през 2020 година.

В допълнение ЕЦБ предупреди днес, че рентабилността на банките в еврозоната продължава да бъде ниска и кредитиращите институции биха могли да бъдат принудени да увеличават допълнително провизиите си.