Висшата школа по икономика в Москва състави рейтинг на ефективното изразходване на бюджетните средства от европейските държави, съобщи rbc.ru.

Подредбата е на база направените разходи и са използвани официални макроикономически данни за периода 2010 - 2015 година. В класацията влизат 14 европейски държави, сред които и България, осем развиващи се държави, сред които Бразилия, Мексико, Турция, две бивши републики на СССР - Казахстан и Азербайджан.

Изключени са водещите икономики в света и са подбрани по-малки и изпитващи затруднения икономики с Брутен вътрешен продукт от 5 до 31 хиляди долара на глава от населението годишно.

Анализирани са харченето на средства в образованието, здравеопазването и държавното управление. Използвани са данни от Световната банка, Световния икономически форум и други достъпни източници.

Сред критериите са нивото на корупция, качеството на образованието, продължителността на живота, детската смъртност, качеството на съдебната система.

В резултат на първите пет места са класирани Естония, Кипър, Словения Португалия и Чехия. Аутсайдерите са Бразилия, Азербайджан, България и Индия.