Европейският съюз би могъл да наложи санкции на Италия, ако не бъде постигнато споразумение между двете страни за бюджет 2019 година, предупреди днес еврокомисарят за икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз Пиер Московиси, цитиран от Франс прес. Процедурата ще се отнася за прекомерния дълг на Рим.

Европейската комисия отхвърли миналия месец италианския проектобюджет заради неспазване на бюджетните правила на ЕС. Предложеният от италианското популистко правителство законопроект предвижда увеличение с 0,8 процентни пункта от брутния вътрешен продукт (БВП) на структурния дефицит през следващата година. Правилата на ЕС изискват намаление с 0,6 процентни пункта от БВП. Структурният дефицит се изчислява, като се изключи влиянието на икономическия цикъл.

Министрите на финансите от еврозоната, които се събраха вчера в Брюксел, поискаха от Рим да преразгледа проектобюджета, но италианският министър Джовани Триа остана непреклонен.

"Искам диалог, но санкциите биха могли все пак да бъдат наложени, ако не стигнем до споразумение", заяви Московиси в края на срещата на министрите на финансите на страните членки на ЕС.

ЕК би могла да представи критичен доклад за италианския дълг (който достигна 130 процента от БВП), ако коалиционното правителство на крайнодясната "Лигата" и Движението "Пет звезди" не нанесе поправки в прокетобюджета. Това може да се стане по време на срещата на министрите на финансите на 21 ноември и ще е първата стъпка към дисциплинарна процедура срещу Италия.