Европейската комисия отново смекчи правилата и за разрешаване на държавни помощи в ЕС, така че малките предприятия и стартиращите компании да могат напълно да се възползват от тях, предаде Франс прес.

Още в началото на изолацията, обявена в средата на март в страните от ЕС с цел борба с коронавируса, ЕК даде да се разбере, че ще бъде по-гъвкава относно държавните помощи за закъсалите компании.

В нормални времена повечето от държавните помощи са забранени, за да се запази конкуренцията на единния европейски пазар и да не се субсидират ненужно неуспяващите да се справят компании за сметка на по-динамичните фирми.

"Микро и малките компании, като и стартъпите са от съществено значение за икономическото възстановяване на ЕС. Но с кризата, свързана с коронавируса, те се сблъскаха с финансови проблеми и имат трудности при достъпа до финансиране", заяви Маргрете Вестагер, заместник- председателката на ЕК, отговаряща за конкуренцията.

За всички тези малки структури ЕК реши да бъде по-малко строга, отколкото е с другите компании. Така че дори и ако към 31 декември миналата година те са имали вече финансови трудности, те ще могат да получат субсидия.

Не такъв е случаят с големите компании. ЕК каза, че ще прояви гъвкавост само ако тези компании са били в добро финансово здраве към 31 декември миналата година.

Под микро и малки компании ЕК разбира онези, които имат под 50 служители и печалби от под 10 милиона евро на година.