Преговарящите от ЕС ще предложат на европейските лидери малко по-малък седемгодишен бюджет, но ще се придържат към целта да бъде създаден възстановителен фонд от 750 млрд. евро, който да подпомогне икономическото съживяване след коронакризата. Това посочи днес високопоставен представител на ЕС, цитиран от Ройтерс и БТА.

По-скромен бюджет за периода 2021-2027 г. спрямо предложения от Европейската комисия на 26 май има за цел да убеди групата на финансово консервативните членки на общността начело с Нидерландия да оттеглят съпротивата си срещу части от възстановителния план. Както е известно тази група страни настояват за повече заеми, вместо грантове като възстановителна помощ за страните членки - предложеното от ЕК съотношение е 500 млрд. евро под формата на безвъзмездна помощ и 250 млрд. евро заемни средства.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще предложи бюджетна рамка от 1,05-1,094 трлн. евро спрямо първоначално планираните от ЕК 1,1 трлн. евро.

По-богатите държави, които са нетни вносители в общия бюджет, ще могат също така да запазят отстъпките, с които разполагат въпреки излизането на Великобритания от ЕС, оставило недостиг в европейската хазна.

Въпреки опасността свиването на многогодишния бюджет да ограничи европейските амбиции в редица области, постигането на споразумение за възстановителния фонд се оценява като по-ценно от икономическа и символична гледна точка на фона на критиките срещу блока, че действа твърде бавно в отговор на пандемията от коронавирус.

Мишел, който председателства срещите на върха на ЕС, е разговарял поотделно с европейските лидери и ще представи предложението идната седмица с надежда сделка да бъде договорена на срещата на върха по-късно през юли, уточнява източникът.

Еврокомисията се стреми да съгласува съответните документи до 1 август, когато започва сезонът на летните отпуски, за да могат Европарламентът и страните членки до края на годината да завършат всички процедури по ратификацията, допълва ТАСС.