Съветът на ЕС съобщи, че е постигнал съгласие да заличи Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Маршаловите острови от списъка с юрисдикциите, които не оказват съдействие за данъчни цели.

Съветът отчита, че Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърбия и Швейцария спазват всички ангажименти, свързани със сътрудничеството в областта на данъчното облагане.

ОАЕ и Маршаловите острови са приели необходимите мерки за изпълнение на поетите от тях ангажименти за подобряване до края на 2018 г. на данъчната политика с въвеждането на изисквания за икономическа същност. Следователно ОАЕ вече спазват всички ангажименти за сътрудничество в областта на данъчното облагане, се посочва в съобщението.

Маршаловите острови ще останат под наблюдение за обмена на информация при поискване. Албания, Коста Рика, Мавриций, Сърбия и Швейцария са приложили навреме всички необходими промени за спазване на принципите на ЕС на доброто управление в областта на данъчното облагане, отчита Съветът.

В списъка остават девет юрисдикции, които не оказват съдействие - Американска Самоа, Белиз, Фиджи, Гуам, Оман, Самоа, Тринидад и Тобаго, Американски Вирджински острови и Вануату. Съветът на ЕС предлага занапред списъкът да бъде преразглеждан два пъти годишно.