Европейският съюз предупреди Илон Мъск, че "Екс" (X) се използва за разпространение на дезинформация след изненадващата атака на Хамас срещу Израел.

В публикация в социалната медия, доскоро известна като Twitter, комисарят по вътрешния пазар на ЕС отбеляза, че "насилственото и терористично съдържание" не е било премахнато въпреки предупрежденията - както се изисква от законодателството на ЕС.

На това Мъск отговори, че компанията му е предприела действия, включително чрез премахване на новосъздадени акаунти, свързани с Хамас. И поиска от ЕС да покаже предполагаемите нарушения, съобщи Би Би Си.

Еврокомисарят Тиери Бретон обаче не даде подробности за конкретни случаи на дезинформация. Въпреки това той каза, че "фалшиви и манипулирани изображения и факти" са широко представени в платформата на социалната медия.

"Ето защо Ви приканвам спешно да гарантирате, че Вашите системи са ефективни и да докладвате на моя екип за предприетите антикризисни мерки", пише Бретон в обръщение до Мъск, цитирано и от Ройтерс.

Писмото на еврокомисаря идва дни след като палестинската въоръжена групировка Хамас започна атака срещу Израел, убивайки, по най-нови данни, повече от 1200 души и вземайки десетки заложници. В отговор израелските сили започнаха вълни от ракетни удари по Газа, при които загинаха повече от 900 души.

Илон Мъск на свой ред заяви, че политиката на компанията му предполага, че всичко е с отворен код и е прозрачно. "Моля, избройте нарушенията, за които намеквате в "Екс", за да може обществеността да ги види", отговори той на публикацията на еврокомисаря.

Бретон изтъкна, че Мъск знае, че има проблем. "Вие сте наясно с докладите от Вашите потребители - и от властите - относно фалшиво съдържание и възхвала на насилието. От Вас зависи да покажете, че правите това, за което говорите", репликира той Мъск.

Правилата за онлайн съдържание, известни като Закон за цифровите услуги (DSA) изискват от "Екс" и други големи онлайн платформи да премахват незаконно съдържание и да предприемат мерки за справяне с рисковете за обществената сигурност и гражданския дискурс, отбелязва Ройтерс.

"Като се има предвид спешността, очаквам също така да влезете в контакт със съответните правоприлагащи органи и Европол и да гарантирате че ще реагирате незабавно на техните искания", пише още Бретон.

Той заяви, че екипът му също така ще проследи действията на Мъск по редица други неотложни въпроси, свързани със спазването на изискванията на DSA. "Призовавам Ви да осигурите бърз, точен и пълен отговор на това искане в рамките на следващите 24 часа", каза Бретон.

Съгласно по-строгите правила, по-големите фирми трябва да оценят потенциалните рискове, които могат да причинят, да докладват тази оценка и да въведат мерки за справяне с проблема.

Неспазването на изискванията на DSA може да доведе до глоби от ЕС в размер на до 6% от глобалния оборот на компанията.

Мъск разпусна Съвета за доверие и безопасност на Twitter малко след като придоби компанията през 2022 г. Създаден през 2016 г., съветът, съставен от доброволци, включваше около 100 независими групи, които съветваха по въпроси като самонараняване, малтретиране на деца и реч на омразата.