Южноамериканският търговски блок Меркосур и Европейският съюз са близо до постигането на споразумение за зона за свободна търговия, казаха вчера президентите на Бразилия и Аржентина, цитирани от ДПА и БТА.

"Много сме близо до споразумение с ЕС", каза аржентинският президент Маурисио Макри.

"Всички ще спечелим" от такова споразумение, "Аржентина, Бразилия и другите страни от блока", каза бразилският му колега Жаир Болсонаро, който е на посещение в Аржентина.

От 1999 г. се водят преговори за такова споразумение, но те са в застой заради въпроси като мита и достъп на селскостопански продукти. Особено се страхуват от такава спогодба производителите на месо в Европа, отбеляза Франс прес.

Зоната за свободна търговия ще е една от най-големите в света, с около 800 милиона души. В Меркосур участват Аржентина, Бразилия, Парагвай и Уругвай. Членството на Венецуела бе преустановено през 2016 г.

Двамата консервативни лидери заявиха отново ангажимента си да помогнат на опозицията във Венецуела да вземе властта и да отстрани президента Николас Мадуро.

"Ще направим каквото можем, за да бъде възстановена демокрацията във Венецуела", каза Макри.

"Цяла Южна Америка се тревожи да не се появят други Венецуели в региона", добави Болсонаро.

Двамата президенти обсъдиха потенциални енергийни сделки и борбата с корупцията и организираната престъпност, предаде Асошиейтед прес.

Междувременно Перу обяви, че ще въведе визов режим за гражданите на Венецуела, които досега пътуваха безвизово. Това съобщи вчера министерството на външните работи, цитирано от Франс прес.

От 15 юни венецуелците, искащи да отидат в Перу, ще трябва да получат "хуманитарна виза" в перуанските консулства във Венецуела, Колумбия или Еквадор. Министерството мотивира това решение с необходимостта от "уредена, редовна и сигурна миграция".

Над три милиона венецуелци, една десета от цялото население на страната, емигрираха от 2015 г. заради тежката икономическа и политическа криза във Венецуела. От януари 2017 г. до сега Перу прие около 800 000 от тях.