Държавите от Европейския съюз се готвят да настояват за глобално споразумение за постепенното премахване от употреба на изкопаемите горива на срещата на върха на ООН за климата КОП28 (COP28), която започва през ноември, показва проект на преговорна позиция на ЕС, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Дипломатите от 27-те държави-членки на блока изготвят позицията си за срещата на върха в Дубай, където близо 200 държави ще се опитат да засилят усилията за ограничаване на климатичните промени.

"Преминаването към неутрална по отношение на климата икономика ще изисква глобален отказ от изкопаеми горива ....още в близко бъдеще", се казва в проекта на на ЕС за преговорите, видян от Ройтерс.

Никога досега държавите не са се договаряли в рамките на ООН да спрат постепенно изгарянето на всички изкопаеми горива, отделящи въглероден диоксид, въпреки че това е основната причина за изменението на климата.

Дипломатите на ЕС се надяват, че на COP28 ще бъде постигнато споразумение, но очакват да срещнат съпротива от страна на икономиките, зависещи от приходите от от продажбата на нефт и газ.

Документът на ЕС, който все още е в процес на договаряне и може да се промени преди финализирането му през октомври, казва, че енергийният сектор трябва да бъде освободен от изкопаеми горива "доста по-рано преди 2050 г.", тъй като вече са налични рентабилни енергийни източници, които не отделят въглероден диоксид.

Предложението за поетапно премахване на изкопаемите горива, отделящи въглероден диоксид, спечели подкрепа от повече от 80 държави на миналогодишната среща на ООН по въпросите на климата, но Саудитска Арабия и други богати на петрол и газ държави се противопоставиха на него, припомня Ройтерс.

Някои страни от ЕС, които искат по-бързи действия за намаляване на емисиите на CO2, искат да се споразумеят за ограничения на технологиите за улавяне на въглероден диоксид - да ограничат тяхната употреба до секторите без алтернативи, заявиха дипломати.

Макар и да не е правно обвързваща, идеята за глобално споразумение за постепенно отказване от изкопаемите горива е да се създаде мощна "Полярна звезда", която да направлява бъдещите преговори за климата, правителствените политики и инвестиции към енергийни източници и технологии, които не допринасят за затоплянето на планетата.