Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС одобриха спорния план за забрана на автомобилите с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., съобщи шведското председателства на Съвета на Европа.

Изключение ще бъде правено за новите автомобили, които се движат на климатично-неутрални горива, т. нар. синтетични или е-горива, каза шведският министър на енергетиката Ебба Буш, цитирана от ДПА и БТА.

Решението се забави с няколко седмици, след като германският министър на транспорта Фолкер Висинг се обяви в последния момент срещу плана и поиска договореното изключение за климатично неутралните горива. Компромисът между Брюксел и Берлин беше постигнат през уикенда, което направи възможно днешното одобрение на плана.

Споразумението беше одобрено с огромно мнозинство, а еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон приветства решението.

Срещу забраната гласува единствено Полша, а България, Румъния и Италия се въздържаха. Полският министър по климатичните въпроси Анна Москва посочи, че забраната "ще бъде унищожителна за нашите икономики и граждани". Италианският министър на екологията Пикето Фратин заяви, че се е въздържал, тъй като Италия иска да бъда направено изключение и за автомобилите, ползващи биогорива.

Европейският парламент обаче може да се противопостави на сделката през следващите седмици, тъй като технологията за производството на е-горива, извличани от водата и въглеродния диоксид с помощта на възобновяема енергия, е силно противоречива.