Френският президент Еманюел Макрон, който призовава за активна инвестиционна политика в Европа, заяви днес, че правилото за поддържане на бюджетния дефицит в страните от еврозона под прага от 3 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) е дебат, датиращ от друго столетие, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Нуждаем се от повече системна подкрепа на икономическия растеж, от повече инвестиции. Европа не може да бъде единствената зона, която не го прави", посочва Макрон в интервю, поместено в днешното издание на седмичника "Икономист".

"Мисля, че поради това дебатът около 3-те процента (дефицит - бел. р.) в националните бюджети и за 1 процент за европейския бюджет е дебат от друго столетие", подчертава той, имайки предвид и обсъждането на размера на вноските на страните от ЕС в европейския бюджет.

Френският президент изтъква необходимостта от нов бюджетен подем, за да се подкрепи европейският растеж - искане, за което Германия си прави оглушки, отбелязва АФП.

Китайците инвестират мащабно, посочва той. "Съединените щати задълбочиха дефицита, за да инвестират в сферата на стратегически елементи и да подпомогнат подема на средните класи", допълва Макрон.

Германците "са големите печеливши в еврозоната, включително с проблемите в нейното функциониране".

"Днес е необходимо просто германската система да включи, че тази ситуация не може да продължава", посочва френският президент. "В определен момент ще трябва да се преобърнат", подчертава Макрон, но признава, че засега бюджетното стимулиране остава "табу".

Италианският премиер Джузепе Конте през септември също изрази мнение, че е необходимо да се усъвършенства пактът за стабилност, който задължава страните от еврозоната да поддържат бюджетния си дефицит под 3 процента от БВП, а дълга - до 60 на сто от БВП, за да се подкрепят инвестициите.