Докато държавите-членки на ЕС предоставят финансова подкрепа на бедните домакинства, засегнати от нарастващите сметки за енергия, Европейската комисия се фокусира върху дългосрочни решения като енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, които имат потенциала да "изкоренят енергийната бедност" веднъж завинаги. Това обяви официално лице от ЕС, което се занимава с този проблем.

Енергийната бедност е "съществуващ проблем" за сегашното покачване на цените на енергията, което е свързано с невъзможността на хората да плащат сметките си за изкопаеми горива, каза Адела Тесарова, служител в енергийния отдел на Комисията, цитирана от Euroactiv.

"Искаме да избегнем този момент как декарбонизацията влошава този проблем", обясни тя, като добави, че затова изпълнителната власт на ЕС предложи създаването на фонд за социален климат на стойност 72,2 милиарда евро за периода 2025-2035 г. Продължаващата криза с цените на енергията постави енергийната бедност в светлината на прожекторите, като правителствата на ЕС се борят да облекчат тежестта върху най-уязвимите домакинства с краткосрочни мерки, като директна подкрепа на доходите.

Около 31 милиона европейци живеят в енергийна бедност и не са в състояние да поддържат домовете си достатъчно топли, според данни на Евростат. Схемите за пряко подпомагане на доходите, като енергийните ваучери на Франция, се подкрепят от Европейската комисия, която през октомври представи "набор от инструменти" за справяне с нарастващите цени на енергията в краткосрочен план.

В дългосрочен план Комисията предложи "структурни мерки" за повишаване на енергийната ефективност и възобновяемите източници, които ще намалят зависимостта на Европа от изкопаемите горива, споделя Тесарова. "Отдалечаването от изкопаемите горива е начин за изкореняване на енергийната бедност", каза служителят, цитирайки програми на ЕС, помагащи на хората да изолират домовете си, и други инициативи за насърчаване на възобновяемите енергийни източници. "Защото, ако хората не са зависими от изкопаеми горива, ние няма да имаме енергийна бедност", смята тя.

Въпреки това отговорът на ЕС на нарастващите цени на енергията създава разделения между държавите-членки на ЕС. Лидерите на ЕС обсъдиха темата на среща на върха по-рано този месец, но не можаха да постигнат обща позиция поради разногласия относно въглеродния пазар на общността и схемата за търговия с емисии (ETS).

Испания и Полша призоваха ЕС да обуздае променливите цени на пазара на въглеродни емисии чрез ограничаване на спекулативната активност, позиция, която противоречи на тази на други страни, включително Германия. "Системата за търговия с емисии не работи", каза полският премиер Матеуш Моравецки след срещата на върха на ЕС, добавяйки, че по-високите разходи за въглерод "са много опасни", защото повишават производствените разходи и потребителските цени.

Павел Чох, вицепрезидент на полската държавна електрическа компания PGE, каза, че високите цени на енергията са основен двигател на енергийната бедност. "Ето защо пакетът "Готови за 55" трябва не само да даде възможност за постигане на нови европейски цели за климата, но и да смекчи отрицателния ефект, който предложените промени ще имат върху сметките на потребителите", каза Чиох, визирайки пакета на ЕС за чиста енергия и климатични закони, внесени по-рано тази година, които имат за цел намаляване на емисиите на парникови газове с 55% до 2030 г.

В случая с Чехия и Словакия енергийните разходи вече надхвърлят 20% от средния домакински бюджет, посочи Чох. А в случая на Румъния, Унгария и България делът на енергийните разходи е около 15%, каза той. Ако зелените реформи на ниво ЕС не са придружени от финансова подкрепа, каза той, енергийните компании няма да имат друг избор, освен да увеличат цените, за да осигурят финансиране за нови инвестиции в чиста енергия.

"Увеличаването на цените трябва да вземе предвид социалните въздействия и трябва да се въвежда постепенно", каза Чиох. "Ето защо разумният темп към климатична неутралност, който отразява националните условия, е от решаващо значение, особено сега, когато цените на електроенергията и газа в ЕС са много, много високи".

Нилс Фуглсанг, датски депутат от групата на социалистите и демократите (S&D) в Европейския парламент, е съгласен, че трябва да се направи нещо, за да се предотврати проблемът Зеленият преход да повиши цените на енергията. "Вярвам също като социалдемократ, че ако не го направите по социално справедлив начин, изобщо няма да имаме зелен преход", каза той. "Виждали сме примери за това във Франция най-забележимо, като Жълтите жилетки протестират срещу политиките за климата", които повишиха цените на бензина и дизела на бензиностанцията, напомни той.

Байба Милтовица, докладчик по вълната за обновяване на ЕС за Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК), консултативен орган на ЕС, предупреди да не се прокарват зелени политики, без същевременно да се предоставя финансова помощ на хората да изолират домовете си и да преминат към системи на чисто отопление.

"Разбира се, че трябва да спрем използването на изкопаемите горива", каза тя. "Но от другата страна има обществото" и хората, които "вече се сблъскват с енергийната бедност и преди кризата с цените на енергията", предупреди тя.

Енергийната бедност: системен проблем

Според Димитри Вергне от организацията на потребителите BEUC цялата дискусия за енергийната бедност трябва да бъде преструктурирана.

"Твърде често проблемът с енергийната бедност се разглежда като проблем на социалната политика и нашата гледна точка като потребителска група е, че това е преди всичко системен проблем", включващ цялата енергийна система и нейната инфраструктура. Като се съсредоточава само върху социалната политика, ЕС ще смекчи социалното въздействие от нарастващите цени на енергията върху бедните потребители, но "никога няма да се справи с основните причини за енергийната бедност" и ще даде дългосрочна перспектива за решаване на проблема в неговите корени, той каза.

Според Вергне предложеният от Комисията пакет от закони за енергетиката и климата "Готови за 55" е правилният начин да се постигне това. "Не смятаме, че пакетът "Готови 55" представлява риск за увеличаване на енергийната бедност. Това, което смятаме, е по-скоро обратното - пакетът "Готови за 55" е най-добрата възможност да се справим с причините за енергийната бедност" с амбициозни програми за обновяване на сгради и преминаване към чисти отоплителни системи.

Говорейки от името на Европейската комисия, Адела Тесарова бе повече от съгласна. "Не можем да разрешим основните социални проблеми с енергийната политика, но всъщност можем да се справим с енергийната бедност в основата и можем да се отървем от нея веднъж завинаги", каза Тесарова. "Така че нека го направим и нека използваме тази възможност, която имаме сега, когато всички говорят за това", заключи тя.

3e-news.net