Възприетият в България икономически модел след началото на Прехода никога не е давал резултати. Смяната му е добра идея, тя обаче ще доведе много компании до фалит. Това каза доц. д-р Григор Сарийски, Институт за икономически изследвания към БАН, в студиото на телевизия "Блумбърг".

"От доста време насам българската икономика разчита на външния пазар. Това донякъде е добре, но не и когато се очаква икономически застой и средата е толкова несигурна - Великобритания се колебае за начина, по който да напусне Европейския съюз (ЕС), а страни като Франция и Германия се опитват да крепят устоите на блока с нови споразумения", каза Сарийски.

Според него тази несигурна среда поражда необходимост външният пазар да бъде заменен от вътрешния, което обаче изисква увеличение на заплатите и съответно - на покупателната способност на гражданите.

"При ръст на работните възнаграждения ще има фирми, които няма да могат да осигурят заплатите, които служителите ще искат. Това ще доведе до освобождаването на ресурс, който да се вложи в създаването на нови дружества, които ще стартират качествено ново производство. Процесът ще е болезнен, тъй като той ще премине през фалита на множество компании. Пазарната икономика обаче е точно това", смята експертът.

Той отбеляза, че рецесия предстои и ефектът ѝ ще е по-тежък от този на предишната криза от 2008 г.

"От 2009 г. насам реално няма нещо, което да поддържа икономиката, освен печатането на пари". Според доцент Сарийски новата криза ще "охлади" и пазара на недвижими имоти у нас.

 

"При ниските лихви и миграцията на все повече хора към големите градове, увеличението на цените на жилищните имоти е неизбежно. Проблемът е, че горивото, което движи този процес, е напът да свърши".

За момента обаче имаме доста основания да предполагаме, че ръстът на цените на имотите ще продължи поне още малко, добави Сарийски.