Забавянето в ръста на българската икономика е нормално. Все пак то се случва на фона на търговска война и криза в съседна Турция. Това каза Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН, в студиото на телевизия "Блумбърг".

Сарийски посочи, че износът от България към Турция е намалял с 300 млн. лв. през последните няколко години.

"На практика България изнася всичко за Турция, но това, което оказа най-сериозно влияние за спада в износа, са горивата. Те ще се окажат и една от основните причини за спада в темповете на икономическия растеж не само в България. Високите цени на петрола и горивата ще се са причината за спадове в икономическия ръст глобално", смята експертът.

Нарастването с близо 20% в цените на въздушния транспорт той коментира, че се дължи както на високите цени на горивата, така и на увеличението на цените на нискотарифните компании.

По повод отрицателното търговско салдо на България за второто тримесечие на 2018 г. Сарийски каза, че то се дължи на неудовлетворението на местното население от български стоки и голямата му употреба на вносни. Той добави, че всъщност увеличенията на средната работна заплата в България реално подпомага чужди икономики.

"Българските потребители често не купуват български стоки, тъй като голяма част от предлаганите артикули по магазините изобщо не се произвеждат в страната, а са само вносни. Това е и структурният проблем на българската икономика", допълни Сарийски.

Според него спадът в нивата на безработица в страната значи, че в страната има все по-малко трудоспособно население, което си търси работни места.

"Показателят на безработицата не е еднозначен. Над 2 млн. българи са напуснали страната. Нормално е на пазара на труда да има все по-малко хора, търсещи си работа и компаниите да са все по-затруднени в намирането на служители".