Интересът на Саудитска Арабия към газовия хъб "Балкан" е чисто инвестиционен, защото по данните, които са изнесени по проекта за реализация, нормата на възвращаемост е 86,6%.

Министър-председателят Бойко Борисов и саудитският министър Ибрахим Абдулазис ал-Асаф обсъдиха възможностите за инвестиция от страна на Саудитска Арабия в проекта за изграждане на европейския газов хъб "Балкан". Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха ЕС - Лига на арабските държави в Шарм Ел-Шейх. Интересът на Саудитска Арабия към България е огромен и е потвърден и от краля и от външния министър на страната.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев коментира в студиото на "Денят ON AIR", че в момента има отворена процедура за избор на изпълнител и всеки може да участва в нея.

"За да може да се одобри проектът за газовия хъб "Балкан", изискването е да има три независими източника на газ като доставчици и инфраструктура. Ние реално ги имаме", обясни проф. Тасев пред Bulgaria ON AIR.

Той представи данни, които сочат, че с реализацията на новата идея ще получаваме по 330 милиона лева като приход от това, че през страната ни влиза и излиза някакво количество газ.

"Ние не само запазваме позицията си на транзитиращ, но и увеличаваме приходната част, а оттам и бюджета на държавата", заяви Тасев.

Енергийният експерт коментира и загубите на ТЕЦ "Марица-Изток".

"Това е политиката на Европейската комисия. Много строго решение беше взето и в Катовица - да се намалят емисиите. Цената само за една година скочи от 5 евро на 25 евро и това не е краят. Ако се следва тренда, до 2030 година ТЕЦ-ът ще трябва да плаща милиарди", обясни Тасев.