Глобалната икономика може и вече да е достигнала дъното! Това смята главният икономист на инвестиционната банка Goldman Sachs Group - Ян Хациус, цитиран от "Блумбърг". 

Въпреки че растежът остава слаб, текущият показател на банката за активността през февруари е малко над преразгледаните в посока надолу данни за декември и януари.

"Европа е най-слабият голям регион в света", посочват от Goldman Sachs. Според финансовата институция с Италия в рецесия, а Германия близо до рецесия и на фона на слаб темп при останалите страни очакванията за първо повишаване на лихвите от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) се изместват от края на 2019 г. до към средата на 2020 г.

Икономическият екип на банката остава положително настроен по отношение на рисковите активи, въпреки че вероятно възходящия тренд ще отслабне заради перспективите за рецесия. Очаква се доходността по облигациите да се повиши, поддържайки мечи настроенията при долара предвид заявките на Федералния резерв да бъде търпелив при следващи повишения на лихвите.

По отношение на петрола перспективите са умерено възходящи за следващите 2-3 месеца, но отслабват за останалата част от годината.

 Според Ян Хациус най-добри условия за растеж от текущите нива има в САЩ, тъй като паричната политика беше разхлабена. От Goldman виждат и предпазливи признаци за обрат в китайския растеж.

 

По отношение на Федералния резерв от инвестиционната банка смятат, че евентуално увеличение на лихвите в края на годината ще изисква да е налице както възстановяване на растежа, така и на основната инфлация.

Председателят на Федералния резерв (Фед) Джером Пауъл заяви, че централната банка ще остане търпелива по отношение на паричната политика и след като паундът се повишава.

Джером Пауъл каза пред Конгреса на САЩ, че нарастващите рискове и последните по-слаби данни едва ли ще предотвратят стабилния растеж на американската икономика през тази година, но Фед ще остане "търпелива" в своите решения за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти. За пазарните участници изявлението на Пауъл е сигнал, че Фед може да повиши поне още веднъж лихвите през 2019 година.

На последното заседание на Фед Джером Пауъл и неговите колеги решиха, че ще проявят търпение по отношение на по-нататъшно увеличение на лихвените ставки, което беше възприето от икономисти и търговци като знак, че няма да има по-нататъшно затягане на лихвите поне до по-късно през настоящата година. Финансовите пазари дори оценяват като много малък шанса за намаляване на лихвените ставки до декември 2019 година.

Стенограмата от януарското заседание на Фед показа за наличието на два лагера сред централните банкери, като едните очакват увеличаване на лихвите, ако икономиката остане силна и перспективите пред нея са благоприятни, докато другите отбелязват, че желаят да получат конкретни признаци за по-висока инфлация, които да оправдаят по-нататъшно затягане на лихвите.