Сериозно предизвикателство пред държавните финанси догодина вижда финансистът и бивш ресорен зам.-министър Любомир Дацов. В студиото на "Тази сутрин" по bTV той посочи, че има голяма вероятност от скок на дефицита на фона на липсата на реформи в ключови сектори и недоброто планиране и управление.

Като пример за лошо политическо решение той посочи заделянето на стотици милиони за довършването на магистралата до Варна: "Това, което направихме - да преместим парите в извънбюджетна сметка, не отговаря на никакви правила, български и международни". Според него подобни действия без реален обект и търгове е "живо нарушение", а подобна извънбюджетна сметка трябва да се открива само с решение на парламента.

Дацов отбеляза и че не е ясен произходът на парите - в един случай се твърди, че идват от преизпълнение по приходната част, а в друг - че става дума за средства, заделени по-рано за неслучили се проекти. По думите му за "лошо планиране и лошо управление" говори и фактът, че за поредна година около 40% от капиталовите разходи не се изпълняват, при нормални граници от около 5%.

Според финансиста бюджетът за следващата година, за разлика от сегашния и последните няколко, може да се окаже с точно (а не твърде консервативно) планиран дефицит, защото забавянето на икономиката в глобален план идва много бързо. Така приходите може да са доста по-малко при широко тиражираното увеличаване на разходите - с 16%.

Любомир Дацов подчерта, че големите проблеми са в здравеопазването, образованието и управлението на средствата в сектори като вътрешните работи и са нужни не пари, а реформи: "Бюджетът е финансова сметка, той няма да реши тези проблеми".

Според него като цяло "България и Европа се движат с много по-малки крачки, отколкото се движи останалият свят", а най-притеснителното е, че средната класа намалява и у нас почти я няма: "Има 200-300 000 човека, което е крайно недостатъчно, защото това е движещата сила на икономиката на всяка държава".