ЕС е против налагането на санкции на което и да било европейско дружество, което работи според законите. Това заяви днес говорител на Европейската комисия в отговор на въпрос, свързан със заплаха на САЩ, че ще бъдат наложени санкции на газопроводите "Северен поток 2" и "Турски поток" ("Балкански поток").

"Не се произнасяме по изявления и заплахи. ЕК винаги е целяла разширението на газопровода "Серевен поток" и други тръбопроводи да бъдат извършвани в условия на прозрачност и без дискриминация, с подходящия регулаторен надзор, съобразно международното и европейското право в областта на енергетиката", добави той, цитиран от БТА.

Говорителят отбеляза, че миналата година влязоха в сила нови европейски правила за пазара на газ. По неговите думи днес правилата са ясни и се прилагат за всички газопроводи, които свързват европейския газов пазар с външния свят.

Вчера държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че Вашингтон планира да наложи санкции за руския газов проект до Германия "Северен поток 2". 

"Нашите очаквания са, че тези, които участват в продължаването на проекта, ще бъдат предмет на преглед за потенциални последици", каза топдипломатът на пресконференция. 

"Оттеглете се или рискувате да има последствия", призова той участващите компании.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече новите санкции форма на "политически натиск" с цел "нелоялна конкуренция" срещу Москва.

"Това е индикатор за отслабената американска система", каза тя и добави, че нямат други ефикасни инструменти.

Вицепремиерът Томислав Дончев пък коментира, че предстои да се разбере дали тази стъпка ще засяга България и български компании.