Срокът за разглеждане на българския План за възстановяване и устойчивост в Европейската комисия е два месеца и след това в рамките на месец той може да бъде одобрен от Съвета на Европейския съюз. Това каза пред журналисти Цветан Кюланов, ръководител на представителството на Европейската комисия в България по време на технически брифинг във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост на България.

На въпрос дали е възможно страната ни да не получи авансовото плащане по Плана тази година, Кюланов отговори следното:

"Основното в Плана са реформите, които ще се заложат, ще се изпълнят и ще се от полза за българското общество. Плащането е една техническа стъпка, която като новина е важна, но от гледна точка на същината, това плащане не е толкова важно."

По думите му първото плащане ще се получи, когато се изпълнят първите ключови етапи и цели, което зависи от това дали, заложеното в Плана трябва да се извърши в началото на 2022-а или по-напред във времето.

Припомняме, че именно аванасовото плащане по Плана за възстановяване залегна в актуализацията на Бюджета за 2021-а, която бе направена преди около месец. 

"Плащането по проектите на Плана се прави, когато той вече е одобрен. Ако това стане до 31 декември 2021 година, ще има плащане по проектите", посочи Кюланов.

"Имаме ангажимент да работим възможно най-бързо", добави той. В регламента на ЕК оценката на Плана продължава два месеца. Със съгласието на правителството срокът за разглеждане може да се удължи. След неговото приемане в ЕК, следва одобрение от Съвета на ЕС, което обикновено става в едномесечен срок, но също може да е по-дълъг.

В повечето случаи ЕК се вмества в двата месеца за разглеждане на националните планове, но има и изключения като например Румъния, каза Кюланов, цитиран от БТА.

Качеството на проектите има предимство пред скоростта на одобрение. В интерес на националните власти е да работим максимално бързо и качествено, каза Кюланов.

Причините, поради които Планът за възстановяване и устойчивост може да не бъде одобрен са: да получи оценка "С" на един от единадесетте компонента или да има повече оценки "В", от колкото "А". Ако Планът получи частично одобрение, ще може да се получи и частично плащане, обясни още той.

"Ако до лятото на 2023-а е трябвало да се изпълнят 10 неща, а са изпълнени 7 има възможност да се направи частично плащане. След това държавата-членка има срок, в който да изпълни и останалите, за да получи и останалото плащане", обясни той.

Важно е да се отбележи, че веднъж взети законодателни мерки и извършено плащане не могат да се отменят.

Когато Планът за възстановяване и устойчивост бъде одобрен от Европейската комисия, страната ни два пъти годишно ще отправя искания за плащане към Комисията, в които ще е описано какво е изпълнено, на свой ред институцията ще проверява дали това е така. В един от комитетите на Съвета на ЕС ще се разглежда препоръката на ЕК, след което държавата ще получава средствата.

Що се касае до това дали следващо правителство ще може да променя Плана, Цветан Кюланов обясни, че властите имат възможност да нанасят корекции, а ЕК ще дава оценка дали предложението е добро или не.

"Като цяло общата картина, на подадения План вероятно ще е близка до крайния вариант, но детайлите за етапите и целите подлежат на промяна", обясни той. По думите му Съвета на ЕС има роля и при одобрението на Плана и по самото изпълнение при всяко искане за плащане.

Както Dir.bg писа Планът за възстановяване беше предаден от служебното правителство в Брюксел, в петък, 15 октомври.

Българският план за възстановяване и устойчивост е програма за дългосрочни инвестиционни проекти и реформи, които да направят икономиката по-силна и по-конкурентоспособна. Общият ресурс, който страната трябва да получи в следващите години, е 12,9 милиарда лева от Плана за възстановяване. Те ще активират допълнително 8,1 милиарда лева, посочиха от европейската комисия. Българският план съдържа 59 инвестиционни проекта и 46 реформи до края на 2026 година. Планът е от хиляди страници и стотици файлове и все още е рано за предварителна оценка на неговото качество, посочи Кюланов.